Mijn favorieten

Energielabel aanvragen

Vanaf 1 januari 2015 is het energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van een woning of appartement.
Vanaf 1 januari 2022 dien je vanaf het moment dat je woning op Funda komt al een definitief energielabel te hebben.


Het energielabel helpt je om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat je zien hoe zuinig je huis is, en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete.

Het vereenvoudigd label (VEL) kan vanaf 1 januari 2021 niet meer worden aangevraagd. Reeds verstrekte (vereenvoudigde) labels behouden hun geldigheidsduur van 10 jaar. 
Het is voor eigenaren van woningen vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om het label eenvoudig digitaal aan te vragen. Er dient een vakbekwaam adviseur langs te komen om het label te bepalen. Het label wordt hiermee nauwkeuriger en het is mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Het nieuwe label draagt bij aan bewustwording en is een stimulans voor verduurzaming, en daarmee voor energiebesparing en CO2-reductie.

 

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Huis verkopen = energielabel tonen
Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen. Het label moet ook vermeld staan in advertenties waarin je huis te koop wordt aangeboden, zoals op Funda.

Het vaststellen van het energielabel gaat in 5 stappen:

  1. Vraag via de onderstaand formulier je energielabel aan 
  2. De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn.
  3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  4. Je ontvangt van de adviseur een pdf (document) met het label.
  5. Het label is 10 jaar geldig. Via https://mijn.overheid.nl is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de geldigheidsdatum.

Belangrijk: het aanvragen van een definitief energielabel kost tijd, ongeveer 2 weken vanaf de aanvraag tot het ontvangen van het energielabel. Houdt hier rekening mee. Een woning kan pas op Funda worden geplaatat wanneer er een definitief energielabel aanwezig is.